Mieskuoro Sirkat

Turkka Manninen

Turkka Manninen

Turkka Manninen (1966–) opiskeli Sibelius-Akatemian solistisella osastolla opettajinaan Jorma Elorinne ja Matti Tuloisela. Laulun A-kurssitutkinnon hän suoritti 1991 erinomaisin arvosanoin, minkä johdosta hän sai pitää ensikonsertin Sibelius-Akatemian konserttisarjassa 1992. Manninen suoritti oopperalaulajan tutkinnon 1994 ja valmistui musiikin maisteriksi 1995.

Turkka Manninen on esiintynyt yli 30 eri ooppera- ja operettiroolissa yli 50 produktiossa. Hän on esiintynyt Savonlinnan oopperajuhlilla, Ilmajoen musiikkijuhlilla sekä Tampereen, Porin, Kotkan, Jyväskylän ja Mikkelin oopperayhdistysten produktioissa. Ulkomailla hän on esiintynyt oopperalavoilla Saksassa, Belgiassa, Tsekinmaalla ja Virossa. Hänen keskeisimpiin rooleihinsa La Traviatan Germontin lisäksi kuuluvat mm. Don Giovanni ja Figaron häiden kreivi Almaviva, Sevillan parturin Figaro, Naamiohuvien Renato, Pajatson Tonio, Pohjalaisten Jussi sekä Punaisen Viivan Topi. Keski-Suomen Alueoopperan edellisessä produktiossa Jevgeni Onegin hän lauloi nimiroolin.

Manninen on pitänyt lukuisia konsertteja eri puolilla Suomea ja ollut suurten kirkkomusiikkiteosten (mm. Bachin Jouluoratorio ja Johannes-passio sekä Brahmsin Ein deutsches Requiem) solistina niin kotimaassa kuin Keski-Euroopassakin.

Turkka Manninen toimi 1996–1997 laulun lehtorina Savonlinnan musiikkiopistossa. Syksystä 1997 hän on työskennellyt laulun lehtorina Jyväskylässä, ensin Keski-Suomen konservatoriossa ja syksystä 1999 Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Turkka Manninen on johtanut myös useita kuoroja, joista mainittakoon Mikkelin ja Jyväskylän oopperakuorot sekä Savonlinnan taidelukion kuoro. V. 2001 Manninen nimitettiin Keski-Suomen Alueoopperan (ent. Jyväskylän Ooppera) puheenjohtajaksi ja taiteelliseksi johtajaksi.

Muuramelainen musiikin maisteri Turkka Manninen valittiin Keski-Suomen taidetoimikunnan puheenjohtajaksi toimikaudelle 2010–2012. Aikaisemmin hän toimi saman toimikunnan jäsenenä.

Viimeksi päivitetty 18.8.2019