Mieskuoro Sirkat

Torsten Lindfors

Vuonna 2011 me Sirkat haluamme Kulttuurisaunotettavan nimityksellä nostaa esiin henkilön, joka on omalla toiminnallaan keskeisesti vaikuttanut musiikillisen sivistyksen nousuun ja leviämiseen tässä kaupungissa. Yksipuoliseksi häntä ei voi moittia. Itse hän on todennut, että kymmenessä vuodessa ehtii saada valmista aikaan ja sitten onkin aika antaa muitten jatkaa ja siirtyä toisiin tehtäviin.

Kulttuurisaunotettavamme on opettaja, pedagogi, lehtori, kapellimestari, kuoronjohtaja, rehtori, muusikko, säveltäjä, sovittaja. Pioneeriksikin häntä voi luonnehtia. Hän on käynnistänyt musiikkiluokkatoiminnan Jyväskylässä 1967 ja johti musiikkiluokkien A-kuoron, sittemmin Vox Aurea -nimellä tunnetun lapsi- ja nuorisokuoron kansainväliseen menestykseen, josta hänen jälkeensä tulleet kuoronjohtajat ovat pitäneet ansiokkaasti huolta.

Vuonna 1978 saunotettavamme käynnisti pop- ja jazzmusiikin linjan silloisessa konservatoriossa ja siirtyi 1982 kaupungin oman musiikkikoulun rehtoriksi, jossa tehtävässä jatkoi vuoteen 1991. Tänä aikana hän käynnisti myös musiikkikoulussa mittavan pop-jazz koulutuksen, joka jatkuu edelleen. Rehtorius vaihtui Keski-Suomen konservatorion kamarimusiikin lehtoriuteen ja vararehtoriuteen ja edelleen ammattikorkeakoulun orkesterinjohdon lehtorin vastuulliseen tehtävään, johon pätevyys oli hankittuna Sibelius Akatemian kapellimestarikurssilla Jorma Panulan opissa – hyvässä seurassa. Kurssikavereitten nimiä nimittäin näkyy maailman nimekkäimpien orkestereiden kapellimestareina. Olette ehkä kuulleetkin kerrottavan mm. Esa-Pekka Salosesta

Eikä tässä vielä kaikki. Kulttuurisaunotettavamme toimi Jyväskylän Big Bandin kapellimestarina 15 vuoden ajan 70 ja 80 luvuilla. Soittaminen, säveltäminen ja sovittaminen jatkuu yhä. Sävellystöistä mainittakoon Jyväskylän puhallinorkesterin 50 -vuotisjuhlaan tilattu moniosainen orkesterisarja, jonka kantaesitys oli kaupunginteatterissa 10.4.2011.

(Jari Rantamäen puhe vappukonsertissa 1.5.2011).

Viimeksi päivitetty 18.8.2019