Mieskuoro Sirkat

Muutamia juttuja Sirkkojen Balkanin matkasta

Matka tehdään 2.7.-8.7.2006 lentäen Malevilla Budapestin kautta Sarajevoon. Pääkohteet ovat Bosnia ja Hertsegovinan pääkaupunki Sarajevo sekä Kroatian, tarkemmin Dalmatian helmi Dubrovnik.

Sarajevossa Sirkoilla on kaksi konserttia: toinen on kirkkokonsertti katolisessa Sv. Anten kirkossa ja toinen ulkoilmakonsertti. Konsertit ovat osa Sarajevossa koko heinäkuun ajan jatkuvaa Bascarcijan illat -nimistä kulttuuritapahtumaa. Siihen kuuluu kymmeniä erilaisia kulttuuritapahtumia kaikissa eri muodoissaan. Sirkat vie siis nyt bosnialaiselle yleisölle suomalaista mieskuorokulttuuria.

Olemme solmimassa suhteita myös paikallisiin kuoroihin, ja tulemme viettämään unohtumattomia hetkiä bosnialaisten kuoroharrastajien kanssa.

Kuoro siirtyy kroatialaisella bussilla Sarajevosta Dubrovnikiin. Matka kestää 5-6 tuntia, ja sen aikana pysähdytään Mostariin. Ilman muuta pitää tutustua kuuluisaan Mostarin "uuteen" vanhaan siltaan. Sodan aikana silta tuhottiin, mutta se on rakennettu uudelleen samanlaiseksi kuin se oli ennen tuhoutumistaan. Sillalla on hyvin suuri symbolinen merkitys bosnialaisille, etenkin sen muslimiväestölle eli bosniakeille.

Dubrovnikissa kuoro konsertoi perjantai-iltana, ja paikalliseen tapaan konsertti alkaa varsin myöhään - klo 22 - sillä silloin ilma on jo sopivan viileää kulttuurillisia harrastuksia varten. Konserttipaikkana Dubrovnikin vanhan kaupungin arvokkain rakennus, San Blasiuksen kirkko, joka tunnetaan myös nimellä Sveti Vlaho. Kyseessä on barokkikirkko, rakennettu 1706-14 (arkkitehti Marino Gropelli). Kirkko sijaitsee aivan vanhan kaupungin ytimessä. Kaupungin suojelupyhimys on Pyhä Blassius (Sveti Vlaho), jonka patsaita on nähtävissä ympäri kaupunkia. Hänen merkityksensä on samankaltainen kuin evankelista Markuksen merkitys Venetsialle. Vanhakaupunki on yksi Unescon suojelemista maailmanperintökohteista.

Kroatian matkajärjestelyissä olemme saaneet merkittävää tukea jyväskyläläiseltä Grabar Consulting Oy:ltä, jota vetää suomalaistunut kroaatti Zeljko Grabar. Hänellä on vuosikymmenien kokemus matkailubisneksestä, ja erinomaiset kontaktit järjestää räätälöityjä matkoja Kroatiaan. Tässä vielä webbikamerakuva Dubrovnikin keskustasta.

Sirkkojen konsertti sattuu juuri sopivasti ennen mittavaa Dubrovnikin musiikkifestivaalia, joka alkaa varsinaisesti sunnuntaina 9.7. Leipzigin ja Zagrebin sinfoniaorkestereiden yhteiskonsertilla, joka televisioidaan kymmeniin maihin. Dubrovnikissa kuorolla on tilaisuus osallistua dalmatialaiselle, ohjelmalliselle illalliselle tansseineen ja musiikkeineen toki ruokaa ja dalmatialaisia viinejä unohtamatta.

Kotiin lento lähtee Dubrovnikista la 8.7.

Matka on mielenkiintoinen mieskuorokulttuurin avaus länsi-Balkanilla. EU ja samaten Suomi ovat tukeneet Balkanin vakauttamista jo miljardeilla euroilla v. 1995 päättyneen sisällissodan, tai pikemminkin Jugoslavian hajoamissodan jälkeen. Sodasta on parhaiten toipunut Slovenia, joka pääsi EU:n jäseneksi. Kroatia on kehittynyt voimakkaasti, ja sen matkailuala vetää satoja tuhansia turisteja läntisestä Euroopasta. Maalla onkin tarjottavanaan uskomattoman upea Adrian meren rannikko saaristoineen. Suomalaiset eivät ole vieläkään "löytäneet" uudelleen tätä aluetta matkailumielessä. Bosnia ja Hertsegovina kärsi kaikkein vaikeimmat tuhot kolme vuotta kestäneessä sodassa, ja se sinnittelee nousta myös taloudellisesti riippumattomaksi, itsenäiseksi valtioksi ihailtavalla tavalla.

Kansalaisjärjestöjen suorat kontaktit ovat parasta yksittäisten ihmisten kannalta. Silloin päästään suoraan vuorovaikutukseen ihmisten kanssa ja avartamaan maailmankuvia. Tässä mielessä mieskuoron vierailu Bosnia ja Hertsegovinaan ja Sarajevoon on vakauttamista kulttuurin keinoin mitä suurimmassa määrin. Jo nyt olemme saaneet pyynnön tällaisen toiminnan vastavuoroisuuden jatkumisesta, ja tulemmekin vastaanottajien kanssa näitä keskusteluja jatkamaan Sarajevossa.

Viimeksi päivitetty 18.8.2019