Mieskuoro Sirkat

Kari Pappinen

Musiikin maisteri, Keski-Pohjanmaan konservatorion (Kokkola) apulaisrehtori Kari Pappinen (s.1960) on opiskellut orkesterinjohtoa professori Jorma Panulan sekä kuoronjohtoa Matti Hyökin johdolla. Keväällä 1996 hän suoritti kuoronjohdon diplomitutkinnon erinomaisin arvosanoin Heikki Liimolan johdolla. Kari Pappinen on johtanut mm. Helsingin Poliisilaulajia v. 1984-1987 ja Kilven kuoroa 1985-1987, jonka kanssa kansanmusiikkisarjan voitto Llangohlenin kansainvälisessä kuorokilpailussa 1987. Pappinen opettaa kuoronjohtoa Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun musiikin ja taiteen yksikössä ja hän on toiminut kuoronjohdon kouluttajana ja vierailevana kuoronjohtajana eri vaihto-ohjelmien puitteissa mm. Katowicen yliopistossa Puolassa ja Shanghai Teachers University:n oppilaitoksissa Kiinassa.

Kari Pappinen on johtanut useita alueen kuoroja mm. perustamaansa Keski-Pohjanmaan kamarikuoroa (1987-2000) ja Kokkolan Nuorisokuoroa (1987-), joiden kanssa useita ulkomaisia konserttikiertueita. Vuosina 2002–2004 hän toimi Etelä-Pohjanmaan mieslaulajien JUSSIEN taiteellisena johtajana. Viime vuosien kilpailumenestyksinä JUSSIEN kanssa 2. sija kansainvälisessä Thruron mieskuorokilpailussa Cornwallissa, Englannissa 2003 sekä Kokkolan Nuorisokuoron kanssa kultaa ja ensimmäinen palkinto Ateenan kansainvälisten kuoro-olympialaisten lapsikuorosarjassa sekä kunniamaininta kilpailun folklore-sarjassa syksyllä 2004.

Kuoronjohtotehtäviensä lisäksi Pappinen on toiminut Klemetti-opiston kuoronjohdon sekä pohjoisen Suomen kuorojen aluekouluttajana, Kokkolan Nuorisosoittokunnan taiteellisena johtajana 1990-2000, Pietarsaaren Orkesterin, Oulu Sinfonian ja Jyväskylä Sinfonian vierailevana kapellimestarina, teatterikapellimestarina Kokkolan kaupunginteatterin musiikkiproduktioissa "Kullervo", "Lintujen kokous", "The Sound of Music", "Myrskypääsky" ja ”Luistelijain kuningas” sekä säveltäjänä "Colorado Avenue" -musiikkinäytelmässä 2002. Kari Pappinen on toiminut myös kuoroäänitteiden taiteellisena tuottajana sekä Eesti-Suomi Suurlaulujuhlien taiteellisen toimikunnan jäsenenä sekä itse juhlilla yhteisnumeroiden johtajana kesällä 2000.

Kansainvälisellä Tampere Chorus -festivaalilla vuonna 1995 Kari Pappiselle annettiin Nuoren kuoronjohtajan tunnustuspalkinto. Hänelle on myönnetty myös Kokkolan kaupungin kulttuuripalkinto 1993, Keski-Pohjanmaa -säätiön palkinto 1994 sekä Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahaston apurahat 1993 ja 2002. Vuonna 2004 hänet palkittiin Nuorten kuoroliiton korkeimmalla ansiomerkillä, Heinz Hoffman -mitalilla työstään nuorten kuoromusiikin edistäjänä. Hän on myös Suomen Konservatorioliiton hallituksen jäsen. Kari Pappinen oli myös V Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun kansainvälisen sarjan tuomariston jäsen v. 2010.

Viimeksi päivitetty 18.8.2019