Mieskuoro Sirkat

Esa Ruuttunen

Esa Ruuttunen opiskeli ensin teologiaa ja valmistuttuaan papiksi toimi kymmenen vuotta papin virassa Temppeliaukion kirkossa Helsingissä. Pappistyön ohessa hän opiskeli laulua Sibelius-Akatemiassa professori Matti Lehtisen johdolla. Ammattilaulajana hän aloitti vuonna 1985 ja sai vakituisen kiinnityksen Suomen Kansallisoopperan solistiksi vuonna 1987 jääden eläkkeelle 2005.

Vuosina 1996-2007 hän vieraili useissa Keski-Euroopan merkittävimmissä oopperataloissa, mm. Deutsche Oper Berliinissä, Berliinin, Baijerin, Stuttgartin ja Wienin valtionoopperoissa, Barcelonan Liceussa ja Covent Gardenissa Lontoossa sekä Bregenzin ooppperafestivaalilla.

Konserttisolistina Esa Ruuttunen on esiintynyt kotimaan ohessa mm. USA:ssa, Kanadassa, Japanissa ja Venäjällä. Hän on pitänyt erityisen runsaasti kirkkokonsertteja eri puolilla Suomea ja levyttänyt paljon mm. virsiä ja muuta hengellistä musiikkia.

Esa Ruuttunen nimitettiin Savonlinnan oopperajuhlien vuoden taitelijaksi kesällä 2000. Hän sai samana vuonna rovastin arvon, v. 2001 Pro Finlandia -mitalin sekä v. 2004 Romanian valtion musiikkikomentajan arvon. Vuonna 2007 hänestä ilmestyi musiikkitietokirjailija Pekka Hakon kirjoittama henkilökuvateos Oopperapappi.

Esa Ruuttunen on vuodesta 2007 Opetusministeriön nimeämänä Suomen Kansallisoopperan säätiön hallituksen jäsen sekä samasta vuodesta Jokilaaksojen Musiikkisäätiön taiteellinen johtaja.

Lisätietoja:
Kansallisooppera
Elämän roolit

Viimeksi päivitetty 18.8.2019