Mieskuoro Sirkat

Erkki Fredrikson

Erkki Fredrikson

Mieskuoro Sirkat julkistaa nyt seitsemättä kertaa valintansa vuoden kulttuurisaunotettavaksi. Kulttuurisaunotettavaksi ei voi hakea tai anoa, eikä nimitystä saa myöskään lahjomalla. Kulttuurisaunotettavaksi voi tulla vain toimimalla kulttuurin hyväksi Jyväskylän seudulla. Mieskuoro Sirkkojen johtokunta päättää valinnan kriteerit vuosittain. Tavoitteena on, että arvioitaessa kulttuurisaunotuksen mittapuun mukaista toimintaa kulttuurin eri aloja kohdellaan tasapuolisesti.

Kulttuurisaunotettavan valinta monien ansioituneiden toimijoiden joukosta ei ole helppo tehtävä. Sitä paitsi, tavoitteenamme ei olekaan tehdä helppoja ja näennäisesti itsestään selviä valintoja. Suosimme sopivaa särmikkyyttä ja henkilöitä, joiden luovuus ja kyky ajatella toisin haastavat tavanomaisuuden aiheuttaen lievimmillään hämmennystä ja voimakkaimmillaan myrskyn – milloin missäkin mittakaavassa...

Tämänkertainen valintamme on kohdistunut henkilöön, joka on jyväskyläläinen kansan, kulttuurin ja tapojen tuntija, seurapiirien bulbastinen sanankäytön mestari, kunnian ja periaatteen mies sekä kulttuuri-idealisti. Oletettavasti tästä viimeksi mainitusta piirteestään johtuen hän itse lausui, että voisi seitsemännen kulttuurisaunotettavan sijasta olla ensimmäinen kulttuuriselkäsaunotettava. Hänen aloitteitaan ei näet ole aina ensi kuulemalta osattu ottaa vakavasti.

Kulttuurisaunotettavallamme on komea bassoääni, jota hän on käyttänyt erinäisissä oopperaproduktioissa kuorolaisena Savonlinnassa ja täällä Jyväskylässä. Hän taatusti ymmärtää mistä puhuu, kun ottaa puheeksi mm. Jyväskylän konserttitalon.

Vuoden 2007 kulttuurisaunotettavamme on paikallisen ja yleisen historian tietopankki, bibliofiili ja karttojen keräilijä, musiikkimies ja gastronomi, verraton seuramies ja tapakasvattaja ERKKI FREDRIKSON.

(Tiedot julkaisusta Martti I. Jaatinen (toim.): Suvaitkaa, Erkki Fredriksonin juhlakirja, Gummerus Kirjapaino Oy, 2007.)

Viimeksi päivitetty 18.8.2019